- BaRaNg bRaNdEd mUrAh - Headline Animator

Monday, January 3, 2011

Preview Seiko automatic chronograph 6138 “UFO” atau “Yacthman”




Ini adalah jam lama pertama yang aku ada..selama ni dalam banyak2 blog aku tengok..memang banyak yang berkenan..tapi nak beli masa 2 banyak plak halagannya..tapi bila bro ni bagi email..tanpa fikir panjang terus setuju nak beli Jam Seiko  UFO ni..sebenarnya banyak lagi yang kena belajar pasal jam-jam lama ni..jam ni Automatic tapi hand-winding..so senang maintain.. memang masa dapat bro yang jual ni dah servis and tuned..Glass pun dia tukar baru..Tachymeter bezel insert tukar baru (new old stock)..Dial tukar baru (new old stock)..yang lagi special siap bagi dengan tali kulit “calf – lembut, kulit anak lembu”, stiched dengan benang merah, matching dengan jam.. siap sekali dgn tali besi SS size 19mm..brushed dengan Seiko clasp buckle..Tali besi panjang lagi.. yang sememangnya susah nak dapat dapat dah..Body jam masa dapat memang nampak baru lepas brushed and polish..lagi semua gasket dah tukar baru – kat back case, crown, dengan push-piece (pusher). So senang cakap masa dapat memang Tip-top condition..tinggal owner baru aje nak pakai hehe so jom layan gambar-gambar collection terbaru aku (Bro pijam gambar yer hehe)..memang clean hehe..





SPECIFICATION
============
Brand: Seiko
Made: Japan
Type: Automatic Chronograph 30mins + 12hours counter
Model: 6138-0012
S/N: 7N3360
Production: November 1977
Casing: SS brushed, polished bezel
Crystal: Hardened mineral glass (replacement)
Strap: Leather matching and SS Seiko bracelet size 19mm
Movement: 6138, 17j automatic chronograph, 5.5 bps
Hand winding: YES
Hacking: NO
Power Reserve: 48 hours (hand wind), +/-46 hours (on wrist/per day)
Timing: +25s/per day hand-wind face-up, +/- 10s per day on wrist



4 comments:

  1. Maaf bro jam ni xjual la..jam ni memang terbaik..
    kalau nak saya boleh tanya kawan2 yang ada..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...